Udvikling af power-to-X teknologi til dynamisk produktion af ammoniak fra vedvarende energi – DynAmmonia

DynAmmonia projektet udvikler en teknologi, der reducerer omkostningerne ved grønne brændstoffer med op til 20%. Omkostningsreduktionen opnås ved at forlænge levetiden for høj temperaturelektrolyse ved hjælp af en ny driftsmetode.

Formålet med DynAmmonia-projektet var at demonstrere en ny teknologi til Power-to-X.

Projektbeskrivelse

Formålet med DynAmmonia-projektet er at demonstrere en ny teknologi til power-to-X, der kan reducere omkostningerne ved produktion af grønne brændstoffer fra sol- og vindmølle-strøm, med op til 20%. Høj temperaturelektrolyse er den mest effektive teknologi til omdannelse af overskudsstrøm til grønt brint, som kan videreforarbejdes til grønne brændstoffer. Høj effektivitet er vigtig, så man undgår at omdanne strømmen til spildvarme, da elprisen dominerer brændstofproduktionsomkostningerne. For at højtemperaturelektrolyse kan fuldt kommercialiseres og anvendes til produktion af grønne brændstoffer skal levetiden øges.

I projektet vil vi bruge en ny driftsmetode til at forlænge levetiden for elektrolyseteknologien. En 6-måneders test vil blive udført på en 5 kW SOE (Solid Oxide Electrolysis) stak for at demonstrere, hvordan driftsmetoden kan øge levetiden. Desuden forbereder projektet konsortiet til en efterfølgende 1 MW demonstration ved at udvikle de nødvendige kontrolværktøjer, komponenter, designs og planer.

 

Resultaterne af projektet vil blive brugt til at lave en 1 MW demonstration af teknologien.

Resultater

I projektet brugte konsortiet en ny driftsmetode kaldet ’AC:DC’, hvor mere end 6.500 timers test blev udført på SOE (Solid Oxide Electrolyzer) stakke for at demonstrere, hvordan driftsmetoden kan forlænge levetiden. I pro-jektet er det vist, at stabilisering af temperaturen på tværs af elektrolysatoren kan forlænge levetiden med en faktor 5, og dermed muliggøre potentialet af SOE-teknologien. Den øgede levetid samt kapacitet for dynamisk operation kan gøre denne elektrolyseenhed til den foretrukne elektrolyseteknologi for fremtidens Power-to-X-anlæg.
Resultaterne har forberedt konsortiet til et efterfølgende EUDP-projekt, kaldet DynEfuel, og til at konstruere et submodul til en 1 MW demonstration. Den efterfølgende opskalering af teknologien vil bane vejen for en 20 % reduktion af produktionsomkostningerne for grønne brændstoffer, og derved accelerere omstillingen af trans-portsektoren.

Key figures

Periode:
2021 - 2022
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
6,77 mio.
Støttebeløb:
8,60 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
15,37 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Keywords
Biofuels Power-to-X Sektorkobling
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64021-3104

Deltagere

DynElectro ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DynElectro ApS 5.81 mio. 3.88 mio.
Siemens Gamesa Renewable Energy A/S 0.18 mio. 0.26 mio.
Noreco Denmark A/S 0.43 mio.
PowerCon 0.38 mio. 0.38 mio.
Resolvent Denmark P/S 0.96 mio. 0.96 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.76 mio. 0.08 mio.
Rambøll 0.54 mio. 0.77 mio.

Kontakt

Kontakperson
Samantha Phillips
Adresse

Syvvejen 10, HAL 3,
4130 Viby Sjælland
Tlf.: 29725868